Thursday, June 26, 2014

Never mind the bollocks, here is the...


πρόσβαση στο χώρο του σκοπευτηρίου (Μνημείο)

Για την ιστορία...

 «Αγαπημένοι μου, ο θάνατός μου δεν θα πρέπει να σας λυπήσει, αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για την πάλη που γίνεται. Σφίξτε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ».
Μήτσος Ρεμπούτσικας – 1/5/1944.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
«Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμ-μορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολο-φόνησαν ανάνδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολ-λούς Γερμανούς στρατιώτες.
Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:
1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944.
2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν του κακουργή-ματος τούτου, Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο στρατιωτικός διοικητής Ελλάδος».

Η σελίδα που γράφτηκε το πρωινό της 1ης Μαΐου 1944 έρχεται να προστεθεί με τον πιο τραγικό τρόπο στο αιματοβαμμένο βιβλίο της κατοχής και να αποδώσει την εικόνα ενός κομματιού από το σύνθετο τρομοκρατικό μηχανισμό που χρησιμοποιούσαν τα ES ES προκειμένου να καταστείλουν κάθε αντίσταση. 195 άνδρες και 5 γυναίκες, ήταν οι διακόσιοι που επιλέχθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου -πηγή κρατουμένων ως εφεδρεία προς εκτέλεση- και μεταφέρθηκαν στο σκοπευτήριο  Καισαριανής (τόπος εκτελέσεων). Από αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία (παράδοση στις κατοχικές δυνάμεις από το Μεταξά) και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Οι εκτελέσεις γίνονται κατά δεκάδες, το χώμα δεν προλαβαίνει να ποτίσει από το αίμα, οι αγωνιστές πεθαίνουν με το κεφάλι ψηλά και τη ψυχή στα ουράνια, δίνουν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για ανώτερα ιδανικά, ενάντια στο ναζισμό...

Μέχρι το 1944 εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο 739 άνθρωποι, ενώ οι εκτελέσεις κομμουνιστών συνεχίστηκαν και μετά τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου από τις εγχώριες φασιστικές-πατριωτικές κυβερνήσεις, μέχρι το σεπτέμβρη του 1949.

Από το 1984 ο χώρος 110 στρεμ. του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς κηρύσσεται ιστορικός, γεγονός βέβαια που δεν εμπόδισε κατά διαστήματα και μέχρι πρόσφατα να γίνει αντικείμενο διενέξεων ως προς την «αξιοποίησή» του, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
-----------------------------------------------------------------------------------
Τα χρόνια πέρασαν. Εν έτει 2014 δεν έχουμε πόλεμο και δεν είμαστε υπό καθεστώς κατοχής με την έννοια που υπήρχε 70 χρόνια πριν. Οι εικόνες όμως που συνθέτουν το σύγχρονο παζλ επιβολής, χειραγώγησης και καταστολής κάθε αντίστασης θυμίζουν πρακτικές και μηχανισμούς του τότε. Με την καραμέλα της εθνικής σωτηρίας και της ανάπτυξης της χώρας, κράτος και αφεντικά, μας απομυζούν κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο, και η καταστολή -κεκαλλυμένη ή μη- υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας. Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, χιλιάδες απολύσεις, επιστρατεύσεις εργαζομένων, εκατομμύρια άνεργοι, άστεγοι, άποροι, οικογένειες που υποσιτίζονται και που βρίσκονται χρεωμένες για 2 γενεές, χιλιάδες αυτοκτονίες, λεηλασία της γης και των πόρων της, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών και δομών πρόνοιας, πολυάριθμοι φορολογικοί δασμοί, διώξεις μεταναστών και στρατόπεδα συγκέντρωσης, κλειστές φυλακές τύπου Γ, βίαιη καταστολή κινητοποιήσεων, εκκενώσεις καταλήψεων, χαρτογράφηση και φακέλωμα αγώνων και αγωνιστών, ενδυνάμωση και προώθηση εκφασισμού της κοινωνίας.

Η ζωή και η διεκδίκηση της καθημερινότητάς μας όμως είναι και θα πρέπει να είναι υπόθεση δική μας και όχι υπόθεση καθ’ υπόδειξην και υποταγήν.
Μέσα από αυτοοργανωμένους αγώνες διαρκούς πολιτικής αντίστασης και μακρυά από θεσμικούς φορείς, κόμματα και διαμεσολαβητές.
Ενάντια σε κάθε φασιστική και ρατσιστική ιδεολογία και συμπεριφορά.
Ενάντια σε όλα τα κρατικά και παρακρατικά σκουλήκια που θέλουν να τραφούν από τη σάρκα αγωνιζόμενων ανθρώπων.
Συνειδητά και συλλογικά προχωράμε για τους αγώνες της δικής μας γενιάς που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για τις επόμενες γενιές. Με χαραγμένη στη μνήμη και τη συνείδηση εκείνη τη νοητή γραμμή που πότισαν με το αίμα τους χιλιάδες αγωνιστές και που ενώνει και εμπνέει μικρούς και μεγάλους αγώνες, με μικρά και μεγάλα τιμήματα, πάνω στις αξίες της  ελευθερίας, της ισότητας, της συλλογικής αντίστασης και της αλληλεγγύης.
Villa Amalias – 5/7/2014

Εν κατακλείδι 


Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του μέρους, τόσο ως ιστορικό χώρο όσο και ως φυσικό τοπίο, η εκδήλωση γίνεται στο χώρο πλησίον του μνημείου των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο πλαίσιο που κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια για τη διάδοση της αυτοοργάνωσης της ζωής μας και της αυτοδιαχείρισης των αναγκών μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμπεριέχεται και η δράση μας σε δημόσιους χώρους και στη δημιουργία νησίδων επικοινωνίας, συνθηκών και δραστηριοτήτων που θα κρατούν τους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους για όλους,  χωρίς την εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.  

Διαδήλωση ενάντια στις Φυλακές Τύπου Γ'

https://athens.indymedia.org/event/51964/

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


Monday, June 23, 2014

Στις 8/4 η αστυνομία επιτίθεται για άλλη μια φορά στην ασοεε με αποτέλεσμα 13 συλλήψεις. 1 ελληνα φοιτητή και 12 μεταναστών. Οι 10 από τους συλληφθέντες μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης. Η αστυνομία χρησιμοποιώντας μια σειρά από ρατσιστικούς νόμους τους χαρακτηρίζει ως κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και αποφασίζει την κράτησή τους άσχετα από το αν έχουν ή όχι χαρτιά. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 25-6.
Να είμαστε όλοι εκεί για να σταθούμε ενάντια στη ρατσιστική βία.
Λευτεριά σους συλληφθέντες.
Κοινότητες αγώνα μέχρι την απελευθέρωση όλων των μεταναστών.
http://immigrants-asoee.espivblogs.net/

Monday, June 16, 2014

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα αποκατάστασης της υγείας συντρόφου.

"Να νιώσουμε επιτέλους ότι ο "Άλλος" είμαι εγώ. 
Ο άλλος είμαι εγώ! Ο Άνεργος είμαι εγώ.
Ο επαναστάτης είμαι εγώ. Αυτοί που καταλαμβάνουν τα Εργοστάσια είμαι εγώ.
Είμαι όλοι μας".
Εκείνοι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, μέχρι το νερό και τον αέρα που ανασαίνουμε. Να έχουν πρόσβαση στην υγεία οι έχοντες. Οι λίγοι. Για τους υπόλοιπους - πολλούς μας ετοιμάζουν λάκκους. Μας θέλουν αποκομμένους. Να βυθιζόμαστε ο καθένας μόνος του στην απελπισία και την τρέλα. 
 
Εμείς παλεύουμε για τα αυτονόητα. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητο συστατικό για όσους εναντιώνονται στην εκσυγχρονισμένη τους χούντα. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε δίπλα μας τους συντρόφους μας, τους φίλους μας, δηλαδή τους ίδιους μας τους εαυτούς. Το οφείλουμε γιατί αυτή η ανεξέλεγκτη επίθεση που δεχόμαστε από την εξουσία του κεφαλαίου, δεν κάνει διακρίσεις. Το οφείλουμε γιατί δεν περισσεύει κανένας μας. 
Είμαστε όλοι απαραίτητοι... 
 
* Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας συντρόφου.
https://athens.indymedia.org/event/51695

Friday, June 13, 2014

Αναβολή της δίκης των συλληφθέντων από την εκκένωση της κατάληψης

Η δίκη για την υπόθεση της εκκένωσης (20/12/2012) της κατάληψης Villa Αμαλίας πήρε αναβολή για τις 18 Δεκεμβρίου 2014.



Thursday, June 05, 2014

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ VILLA AMALIAS


(11/6/2014) H μικροφωνική παρέμβαση αντιπληροφόρησης στην πλατεία Βικτωρίας, σχετικά με τη δίκη των συντρόφων και των συντροφισσών καταληψιών της Villa Amalias που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κατασταλτικής επιχείρησης της 20ης Δεκέμβρη 2013 και δικάζονται την Παρασκεύη 13 Ιούνη στα δικαστήρια της Ευελπίδων,  ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και διήρκεσε για πάνω από 2 ώρες. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων αλληλέγγυων και κατά τη διάρκειά της μοιράστηκαν και διαβάστηκαν κείμενα και πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση στην ευρύτερη περιοχή.
γιατί τα όνειρα μας δεν πεθαίνουν ποτέ,
επιζούν ακόμα και στους τοξικούς καιρούς για να γεννήσουν τους καινούριους...
γιατί η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!


Όλοι και Όλες στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτ.9, 9πμ) την Παρασκευή 13 Ιούνη.